Νίκος Βερνίκος

PRIVATE SPACE.

Νίκος Α. Βερνίκος – εφοπλιστής – home cinema.

Αρχές δεκαετίας του ’60. Η στενή παρέα με τον συμμαθητή του Γιώργο Σκούρα, αδελφό του Θάνου και της Σοφίας Σκούρα αλλά και η μετέπειτα γνωριμία με τον παραγωγό Κλέαρχο Κονιτσιώτη αποτέλεσαν τις αφορμές εισόδου του Νίκου Βερνίκου στον μαγικό χώρο του home cinema: «Βλέπαμε ταινίες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που υπήρχαν στα σπίτια και των δύο» θυμάται τώρα ο γνωστός εφοπλιστής. «Μάλιστα στην οικία Σκούρα βλέπαμε το έργο που θα παιζόταν την επόμενη Δευτέρα στους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων, των οποίων ιδιοκτήτες ήταν οι γονείς των φίλων μου. Φυσική συνέπεια ήταν όταν μετά παντρεύτηκα και έφτιαξα σπίτι στα τέλη της δεκαετίας του ’70, εποχή που πρωτοκυκλοφόρησαν οι προτζέκτορες, να δημιουργήσω την σχετική εγκατάσταση στο σαλόνι του σπιτιού μου. Οπου σαν «κουρτίνα» παραγγείλαμε και χρησιμοποίησαμε, ειδικά κατασκευασμένο για αυτόν τον σκοπό, έργο σύγχρονης τέχνης του Pavlos, ενέργεια που σηματοδότησε και την μετέπειτα είσοδό μου, μαζί με τη σύζυγό μου Βαρβάρα, στον χώρο της σύγχρονης τέχνης με την ιδιότητα των συλλεκτών.

Στα τέλη της δεκαετίας νέα πράγματα συμβαίνουν στον χώρο του home entertainment ( laser disk, dvd ). Ο Νίκος Βερνίκος, μέσα από μια σειρά αλλεπάλληλων ταξιδιών στο εξωτερικό, «εκπαιδεύεται» στο θέμα. Πού καταλήγει: «Στο ότι είναι λάθος να έχεις τον κινηματογράφο σου στο σαλόνι. Χρειάζεται, εφόσον φυσικά έχεις τη δυνατότητα, dedicated room. Ενας αποκλειστικός χώρος, έστω και μικρός».

Ο Θόδωρος Καλομοιράκης, πρωτοπόρος στον τομέα design του home theater στην Αμερική αλλά και ο Γιάννης Ρουμπέσης, από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως στον χώρο των ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων, αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν τον καινούριο χώρο home cinema του Νίκου Βερνίκου στο καινούριο του σπίτι στην Γλυφάδα. Που αποτελεί αφετηρία καινούριων συμπερασμάτων για τον γνωστό εφοπλιστή: «Πιστεύω ότι για έναν επιτυχημένο κινηματογράφο, κατά σειρά σπουδαιότητος, χρειάζονται τα εξής: ατμόσφαιρα, ήχος, εικόνα, κι ένα after sales service, σαν αυτό που προσφέρει ο Γιάννης Ρουμπέσης. Που 24 ώρες το 24ωρο είναι έτοιμος να σου λύσει τα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να έχεις. Ακόμη, ο κινηματογράφος πρέπει να βρίσκεται στο βασικό επίπεδο των χώρων υποδοχής του σπιτιού, οι οποίοι παίζουν τον ρόλο του φουαγέ και φιλοξενούν όσους δεν θέλουν να δουν το έργο που προβάλλεται στην αίθουσα».

Ετσι, στη διάρκεια των χρόνων, ο Νίκος Βερνίκος διαπιστώνει «ότι το home entertainment είναι ένας καλός τρόπος για να κρατάς γύρω σου την οικογένειά σου και τους φίλους σου». Και για φινάλε, επιχειρεί μια πρόβλεψη: «Νομίζω ότι, όπως πριν από 50 χρόνια, καθιερώθηκε σταδιακά η γωνιά του μπαρ ή και dedicated room για όσους είχαν την δυνατότητα,

στα σπίτια, έτσι σε λίγο καιρό θα έχουν όλοι κάποιον χώρο κινηματογράφου. Σύντομα, άλλωστε, χάρη στις broad band συνδέσεις διαδικτύου, θα μπορούμε, όποτε το επιθυμούμε, να κατεβάζουμε από το internet, όποια ταινία θέλουμε. Και, όπως καταλαβαίνετε, αυτό ανοίγει νέους, πλατείς δρόμους, στον τομέα του home entertainment».

Κατηγορίες: Έψιλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>