Ναϊτες ιππότες

Η ιστορία τους έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή το ιερό δισκοπότηρο που φέρεται πως είχαν στην κατοχή τους ( πρόσφατο άρθρο της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» ) αλλά και την θρυλική δίκη που αποτέλεσε την αιτία της διάλυσής τους ( δημοσιοποίηση σχετικών αρχείων από το Βατικανό ). Οι Ναϊτες, «οι φτωχοί ιππότες του Χριστού» όπως ονομάζονταν, μπορεί να μην υπάρχουν πιά αλλά ο θρύλος τους παραμένει ζωντανός, γοητεύοντας εκατομμύρια ανθρώπους, από απλούς αναγνώστες μέχρι έγκυρους επιστήμονες, σε όλον τον κόσμο…

Τίτλος: Η ( ατέλειωτη ) επιστροφή των ιπποτών του Ναού.

Πριν από 700 χρόνια έγινε στη Γαλλία μια πολύκροτη δίκη, αυτή των Ναϊτών ιπποτών. Με απειλές, βασανισμούς και ποικίλους εξευτελισμούς, οι άνθρωποι του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου του Ωραίου που είχε διατάξει την έναρξη των διώξεων και εκείνοι της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και του Πάπα Κλήμη του Ε” που είχε συναινέσει σε αυτές, επιχειρούσαν να πείσουν τους Ναίτες να ομολογήσουν ότι ήταν αιρετικοί, ομοφυλόφιλοι και γενικώς διεφθαρμένοι και ότι χρησιμοποιούσαν βλάσφημες τελετές μύησης, όπως το φτύσιμο του σταυρού. Οι περισσότεροι ιππότες πέθαναν από τα βασανιστήρια αλλά και όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να απαρνηθούν την πίστη τους και οι περισσότεροι από αυτούς να μεταναστεύσουν.

Σήμερα, επτά αιώνες μετά τη δίκη των Ναϊτών, έρχονται στο φως νέα ντοκουμέντα από το Βατικανό βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι οι Ιππότες έπεσαν θύματα συκοφαντίας από τον Φίλιππο, ο οποίος έπεισε και τον πάπα Κλήμη τον Ε” να συνεργαστεί για την εξόντωσή τους. Η περγαμηνή Σινόν, όπως συνολικά αναφέρονται τα μυστικά έγγραφα της δίκης, θα τυπωθεί σε 800 αντίτυπα και θα μοιραστεί σε βιβλιοθήκες και συλλέκτες σε όλον τον κόσμο ενώ ένα αντίτυπο θα κρατηθεί ειδικά για τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο.

Γιατί όμως ενώ οι Ιππότες ήταν αθώοι στήθηκε αυτή η τεράστια σκευωρία εις βάρος τους; Η αρχή της περιπέτειάς τους πηγαίνει ακόμη πιο πίσω στην ιστορία, στο 1118 μ.Χ., όταν στην Ιερουσαλήμ, αμέσως μετά την 1η σταυροφορία, ο γάλλος ιππότης Ούγο ντε Παγέν και οκτώ σύντροφοί του έδωσαν όρκους πενίας και πίστης στο Χριστό, συστήνοντας το πρώτο ιπποτικό-μοναστικό τάγμα με την επωνυμία «φτωχοί ιππότες του Χριστού και του Ναού». Ο τότε βασιλιάς της Ιερουσαλήμ Βαλδουίνος ο 2ος τους παραχώρησε καταλύματα, με αντίτιμο την προστασία των προσκυνητών των Αγίων Τόπων, στο χώρο όπου ήταν χτισμένος ο Ναός του Σολομώντα.

Ενώ στην αρχή οι Ιππότες όντως ζούσαν φτωχικά και έδειχναν αφοσιωμένοι στον σκοπό τους, στην πορεία, έφτασαν να αποκτήσουν τεράστια δύναμη και ισχύ, μη λογοδοτώντας σχεδόν σε…κανέναν. Μάλιστα σε αυτούς πιστώνεται και η δημιουργία του πρώτου τραπεζικού συστήματος, αφού, όποιος προσκυνητής των Αγίων Τόπων επιθυμούσε, υπό τον φόβο της ληστείας, μπορούσε να καταθέσει τα χρήματά του σε κάποιο φυλάκιο των Ναιτών και, να εξαργυρώσει την εγγυητική επιστολή που θα λάμβανε από αυτούς, σε κάποιο άλλο φυλάκιό τους. Φυσικά οι Ναϊτες έπαιρναν προμήθεια για τη φύλαξη και, κάπως έτσι, συν τους τόκους που λάμβαναν από τα δάνεια που χορηγούσαν μέχρι και σε βασιλείς, έφτασαν να γίνουν πάμπλουτοι.

Ολα αυτά βέβαια, μέχρι τη στιγμή που ο Φίλιππος ο Δ’, επονομαζόμενος και «Ωραίος», αποφάσισε να κάνει τη δική του…»ομορφιά». Είτε επειδή είχε πάρει δάνειο και χρωστούσε τα…κέρατά του στους Ναϊτες, είτε επειδή, λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατούσε, είδε την δήμευση της ιλιγγιώδους περιουσίας τους, ως λύση στα πρόβλήματά του, έστησε τη συνωμοσία σε συνεργασία με τον πάπα Κλήμη τον Ε’. Από το 1307 που ξεκίνησαν οι διώξεις μέχρι το 1314 που ο ηγέτης των Ναϊτών, ο Μέγας Μάγιστρος Ζαν Ντε Μολέ, κάηκε στην πυρά,

οι Ναϊτες διαλύθηκαν ( πολλοί μετανάστευσαν στη Σκωτία και, όπως ευρέως υποστηρίζεται, συνδέθηκαν με τη δημιουργία ενός σημαντικού κλάδου του ελευθεροτεκτονισμού, κοινώς μασονίας ) και έμεινε μόνο ο θρύλος να τούς θυμίζει. Βέβαια και οι διώκτες τους δεν είχαν καλό τέλος, αφού, σύμφωνα με την “κατάρα” που τούς «έριξε» ο Ντε Μολέ την ώρα που τον έζωναν οι φλόγες, πέθαναν και οι δύο μέσα στον επόμενο χρόνο, ο ένας ( ο πάπας ) από ασθένεια και ο άλλος ( ο…Ωραίος ) από..αγριόχοιρο, κατά τη διάρκεια κυνηγιού.

Όι θρύλοι που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τους Ναϊτες είναι άπειροι. Λέγεται ότι μεταξύ 1118-1127 εκτέλεσαν ανασκαφές στα θεμέλια του Ναού του Σολομώντα όπου φιλοξενούνταν και ότι ανακάλυψαν κάποιο καλά φυλαγμένο μυστικό που τούς έδωσε δύναμη και εξουσία. Ποιό ήταν το μυστικό; Αλλοι μιλούν για την Κιβωτό της Διαθήκης η οποία φέρεται ότι έκρυβε εκπληκτικές δυνάμεις. Αλλοι για το ιερό δισκοπότηρο, το άγιο Γκράαλ, από το οποίο ήπιε ο Χριστός στον Μυστικό Δείπνο. Και άλλοι ότι ανακάλυψαν ντοκουμέντα που τους έκαναν κατόχους μιας τρομερής αλήθειας, δηλαδή ότι Χριστός και Μαγδαληνή είχαν σαρκική σχέση και ότι από τους απογόνους τους δημιουργήθηκε η πρώτη γαλλική βασιλική δυναστεία, αυτή των Μεροβίγγειων. Θέμα που αποτέλεσε το κεντρικό μοτίβο του «Κώδικα ντα Βίντσι», και που είχε εν πρώτοις αναπτυχθεί εκτενέστατα στο βιβλίο-μελέτη «Αγιο Αίμα και Αγιο Γκράαλ», σχεδόν είκοσι χρόνια πριν από την έκδοση του βιβλίου του Μπράουν.

Ο φημολογούμενος θησαυρός των Ναιτών δεν ανακαλύφθηκε ποτέ. Ωστόσο παρέχει επί χρόνια άφθονο υλικό σε όσους ασχολούνται με την ιστορία τους. Η αναζήτηση του χαμένου θησαυρού τους από διάφορους, μεταξύ των οποίων και οι Ναζί, έχει περάσει και στον κινηματογράφο ( βλ. «Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού» του Σπίλμπεργκ ) ενώ και τα βιβλία που γράφονται σε σχέση με αυτόν γίνονται ανάρπαστα εν ριπή οφθαλμού. Κάποια από αυτά είναι ενδιαφέροντα, κάποια άλλα όχι. Στην παρακάτω λίστα παρουσιάζονται τα 12 πιο ενδιαφέροντα του είδους, μέσα από τα οποία μπορείτε να βγάλετε κάποια άκρη για το όλο θέμα ή απλώς να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, ερχόμενοι σε επαφή με με θρύλους για ιππότες, πολεμικές συγκρούσεις, σφαγές στο όνομα του Χριστού και διάφορα άλλα όμορφα που έγιναν ανά τους αιώνες, όλα τους εντυπωσιακές, βουτηγμένες στο αίμα εκδηλώσεις της διαχρονικής ανθρώπινης απληστίας για χρήμα και εξουσία, κατάσταση που -δυστυχώς- συνεχίζεται απαράλλακτα μέχρι σήμερα…

giannis@enet.gr

ΝΑΪΤΕΣ – ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

12 Βιβλία για τους Ναϊτες ιππότες και όλους και όλα που έχουν συνδεθεί μαζί τους: Ροδόσταυρους, Σταυροφόρους, Μασόνους, Καθαρούς, μυστικές εταιρείες, το ιερό δισκοπότηρο κ.α.:

«Το άγιο αίμα και το άγιο Γκράαλ», Λίνκολν-Μπέιτζεντ-Λι, εκδ.Εξάντας.

Το απόλυτο βιβλίο για τους Ναίτες και τα σχετικά με αυτούς θέματα. Μια εξονυχιστική έρευνα των τριών συγγραφέων, διατρέχει πάνω από 10 αιώνες και ξετυλίγεται σταδιακά, με τη μορφή ενός δυνατού θρίλερ.

«Το κοινό της Σιόν», Λιν Πίκνετ-Κλάιβ Πρινς, εκδ.Μοντέρνοι Καιροί.

Μια αναλυτική παρουσίαση της μυστικής οργάνωσης που με αυτό το αινιγματικό όνομα κέρδισε αρκετά φώτα δημοσιότητας και την προσοχή των ΜΜΕ στα χρόνια του ’70 και του ’80.

«Προφητείες», Λεονάρντο Ντα Βίντσι, εκδ.IntroBooks.

Αινιγματικός άνθρωπος και πολυτάλαντος καλλιτέχνης, ο Ντα Βίντσι θεωρούνταν ένας από τους Μεγάλους Μαγίστρους του Κοινού της Σιόν, οργάνωσης που, σύμφωνα με τον θρύλο, προστάτευε ένα πανάρχαιο μυστικό.

«Τα μυστήρια του Ρεν Λε Σατό», Χένρι Λίνκολν, εκδ.Εσοπτρον.

Το γαλλικό χωριουδάκι που έγινε διάσημο, ως ενδεχόμενος τόπος απόκρυψης του θησαυρού των Ναϊτών. Ο επίσκοπος Σονιέρ που έζησε εκεί στα τέλη του 19ου-αρχές του 20ου αιώνα φημολογείται ότι ανακάλυψε στον χώρο της εκκλησίας του χωριού κάτι που τού έδωσε τεράστια δύναμη αφού στη συνέχεια έζησε πλουσιοπάροχα, σχετιζόμενος με προβεβλημένους ανθρώπους της εποχής του.

«Ναίτες και η μυστική δύναμη της Κιβωτού της Διαθήκης», Γκρέιαμ Φίλιπς, εκδ.Αρχέτυπο.

Ενδιαφέρουσα έρευνα του συγγραφέα στην Ιερουσαλήμ αλλά και την Μ.Βρετανία σχετικά μετην πανίσχυρη δύναμη που φέρεται πως διέθετε η Κιβωτός της Διαθήκης και την οποία χρησιμοποιούσαν οι Εβραίοι για να κατατροπώνουν τους εχθρούς τους.

«Ναϊτες και Ασασίνοι», Τζέιμς Βάσερμαν, εκδ.Ενάλιος.

Οι Ναίτες ήταν οι ιππότες του Χριστού, οι Ασασίνοι οι στρατιώτες του «Γέρου του Βουνού», ένα δολοφονικό τάγμα που έσπερνε τον όλεθρο. Ο συγγραφέας εξετάζει ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στους δύο «ιερούς» στρατούς που έμειναν στην ιστορία εξαιτίας της τρομερής φήμης που τους περιέβαλλε.

«Ο κίτρινος σταυρός», Ρενέ Βάις, εκδ.Ενάλιος.

Ποιοί ήταν οι αιρετικοί Καθαροί και τι οδήγησε στη μεγάλη σφαγή τους από τα τάγματα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας;

«Η ιστορία των σταυροφοριών», σερ Στίβεν Ράνσιμαν, εκδ.Γκοβόστη.

Ενα επιβλητικό τρίτομο έργο όπου με επιστημονικό τρόπο ο γνωστός ιστορικός εξετάζει τις

σταυροφορίες, στις οποίες αναμίχθηκαν και οι Ναϊτες. Τα άπαντα για το θέμα των εκστρατειών για την ανακατάληψη των Αγίων Τόπων που κατείχαν οι μουσουλμάνοι, με πλήρη ανάλυση των πολτικο-κοινωνικό-οικονομικών συνθηκών της εποχής, σε μια συλλεκτική έκδοση βιβλιοθήκης.

«Μαρία Μαγδαληνή, η κρυμμένη θεά του χριστιανισμού», Λιν Πίκνετ, εκδ.Ενάλιος.

Σύμφωνα με μια θεωρία, το «Αγιο Δισκοπότηρο» που αναζήτησαν τόσο οι Ναίτες όσο και πολλοί άλλοι στο διάβα των αιώνων, δεν ήταν κάποιο κύπελλο αλλά ένα πρόσωπο, η Μαρία Μαγδαληνή η οποία παντρεύτηκε τον Ιησού και έφερε στον κόσμο απογόνους του που αποτέλεσαν τη βάση της γαλλικής δυναστείας των Μεροβίγγειων.

«Ο τάφος του Ιησού», Σίμκα Τζεϊκομποβίτσι-Τσαρλς Πελεγκρίνο, εκδ.Ενάλιος. Στον πρόλογο, ο σκηνοθέτης του Τιτανικού, Τζέιμς Κάμερον δίνει το στίγμα του βιβλίου: «Η έρευνα των δύο συγγραφέων αποδεικνύει ότι ο εβραϊκός τάφος του 1ου αιώνα που βρέθηκε στην Ταλπιότ της Ιερουσαλήμ το 1980, ανήκε στον Ιησού και στην οικογένειά του. Το πιο συναρπαστικό είναι, αυτό που καταμαρτυρούν τα λείψανα που βρέθηκαν μέσα στον τάφο».

«Μασόνοι, η παλιότερη μυστική οργάνωση», Πολ Τζέφερς, εκδ.Περίπλους.

Ιστορία της Μασονίας και αναφορά στη σύνδεση Ναϊτών ιπποτών και Ελευθεροτεκτόνων στη Σκωτία όπου κατέφυγαν πολλοί από τους Ναίτες μετά την εκδίωξή τους από τη Γαλλία, στις αρχές του 14ου αιώνα.

«Μυστικές εταιρείες», Συλλογικό, εκδ.Αρχέτυπο.

Ένα βιβλίο γύρω από τις οργανώσεις στις οποίες ανήκουν μέλη της ελίτ που κυβερνά σήμερα τον πλανήτη. Από τους Ναίτες μέχρι την αδελφότητα του Γιέιλ «Skulls and bones», στην οποία ανήκαν, ως φοιτητές, διάφοροι μεγαλόσχημοι των ΗΠΑ, όπως ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ, ο Τζον Κέρι κ.α.

«Τα μυστικά των κονκλαβίων», Ατο Μελάνι, εκδ.Διήγηση.

Μικρό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον τομίδιο με θέμα τις συνωμοσίες στους σκοτεινούς διαδρόμους του Βατικανού.

«Ναζί και αποκρυφισμός», Πέτερ Λεβέντα, εκδ.Κέδρος.

Παρουσίαση των αποκρυφιστικών “κολλημάτων’των Ναζί και των εμμονών τους με τους πανάρχαιους θρύλους, την περίοδο που επεδίωκαν να γίνουν κυρίαρχοι του κόσμου.

Κατηγορίες: Αποκλειστικό, Καθημερινή - Ελεύθερο. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>